1400-talet

Under 1400-talet bodde folk i Norrköping främst i området runt det nuvarande Gamla torget och de två kyrkorna. Befolkningen ökade sakta och de bebyggda delarna av stadsområdet förtätades.

Bild: Wikipedia, mode på 1400-talet

En viss expansion skedde även norr om strömmen. I det område som senare kom att kallas Nordan kvarteret, d v s området väster om den nuvarande Järnbron.

I början av 1400-talet omnämns för första gången S:t Johannes kyrka, landskyrkan (nuvarande Hörsalen). Denna kyrka anses vara äldre än stadskyrkan, S:t Olai. Båda kyrkorna tillhör sannolikt medeltidens första hälft. S:t Johannes kan ha uppförts redan under 1100-talet. Förutom dessa kyrkor fanns ett kapell med begravningsplats på norra sidan av strömmen. Kapellet var tillägnat Sankta Gertrud, de sjöfarandes skyddshelgon.

Bild: Wikipedia, S:t Gertrud

De viktigaste näringarna var fortfarande boskapsskötsel och spannmålsodling, samt fiske och kvarnrörelse. Handeln blev dock allt viktigare. På 1440-talet fick stadens borgare rätt att hålla torgdag en gång i veckan, samt en årlig marknad den 25:e januari. Söderköping dominerade dock fortfarande utrikeshandeln. Antalet hantverkare i staden ökade troligen betydligt under detta århundrade, även om skriftliga dokument om den yrkesgruppen inte är särskilt många.

De som styrde Norrköping intresserade sig i första hand för laxfisket och kvarnnäringen. Ett flertal av fiskelägena och kvarnarna ägdes helt eller delvis av kyrkan. De övriga kontrollerades av kronan och mäktiga stormän samt av stadens rikaste borgare. Vanliga människor fick troligen inte fiska lax i strömmen, mer än möjligen till husbehov.

Foto: turistnorrkoping

Kronans intressen bevakades under 1400-talet från Ringstadholm, som var centrum i ett fögderi, som omfattade häradena runt Norrköping. Ringstadholm var en borg, som låg på en holme i Motala ström ca 3 km uppströms Norrköping. Borgen uppfördes troligen i början av 1300-talet och tillhörde under detta århundrade flera kända stormän, bland annat Bo Jonsson Grip. Vid början av 1400-talet övergick borgen i kronans ägo. År 1470 raserades anläggningen och därmed upphörde Ringstadholms fögderi.

  • 1404 – Unionsdrottningen Margareta håller herredag i Norrköping.
  • 1412 – Ringstadholms borgfögderi tillkommer.
  • 1417 – S:t Johannes kyrka omtalas för första gången. Stadens borgare och råd förbinder sig att underhålla det själakapell som de uppfört i S:t Olai kyrka.

Engelbrektsupproret var ett medeltida uppror i Sverige, som varade 14341436. Upproret riktade sig emot Erik av Pommern, då kung över Kalmarunionen, och leddes av

 
 
frälsemannen Engelbrekt Engelbrektsson.

Upproret, med centrum i Dalarna och Bergslagen, spred sig över hela Svealand och Götaland. Upproret ledde till att Engelbrekt valdes till rikshövitsman, kung Eriks avsättande, och inledde Kalmarunionens upplösning.

Därefter kunde upproret ta kontrollen över slotten Ringstaholm och Stegeborg. Stormningen av Stäkeholms slott under ledning av Guse Nilsson (båt)

Rönö kungsgård blir bebodd av  Drottning Margareta, år 1404.

 
kung Karl Knutsson, biskop Hans Brask.
Engelbrekt Engelbrektsson var här och inbördes fejder
mellan Karl Knutsson och Danske Kung Kristian.
Han kapitulerade 1469. Slottet brändes ner av bönder och borgare.
Små och stora slagsmål uppstod på en bro i dåtida Navestad mellan
Karl Knutsson och Nils Stensson Natt och Dag.
 
 
Erik av Pommern landsteg på Stegeborg
 
                
 Slaget vid Brunkeberg vanns.
 

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. gumman1
    Maj 27, 2010 @ 09:39:24

    OJ, vilka män det fanns på den tiden.
    Mycket intressant att läsa om för att
    förstå hur de levde och lärde.

  2. Tourist info group
    Jun 16, 2010 @ 13:42:54

    ÅH, så spännande detta är.
    Det hände så mycket under detta århundrade.

Lämna en kommentar